Als zelfstandig zonder personeel (zzp’er) vorm je een uniek en essentieel onderdeel van de Nederlandse economie. De rol van een zzp’er gaat gepaard met zowel praktische kansen als wettelijke verplichtingen. Hoe maak je jouw rol als zzp’er uniek en wat zijn de normen waaraan je moet voldoen:

Commerciële kenmerken van een ZZP’er:

  1. Specialisatie en Expertise: Een zzp’er onderscheidt zich vaak door kennis en expertise in een specifiek vakgebied. Jouw specialisatie maakt je waardevol voor klanten die specifiek op zoek zijn naar de vaardigheden en diensten die jij biedt.
  2. Flexibiliteit en Aanpasbaarheid: Als zzp’er ben je in staat snel te reageren op de veranderende behoeften van de markt. Je aanpasbaarheid maakt het mogelijk om gepersonaliseerde diensten aan te bieden en op maat gemaakte oplossingen te leveren.
  3. Directe Communicatie: Direct contact met jou als zzp’er betekent dat klanten kunnen genieten van een persoonlijke service en een directe lijn voor feedback en verbetering, wat leidt tot betere en snellere resultaten.
  4. Netwerk en Samenwerkingen: Een sterk netwerk en het vermogen om samen te werken met andere zzp’ers en bedrijven versterkt je aanbod en biedt meerwaarde aan je klanten.

Wettelijke vereisten voor ZZP’ers:

  1. Inschrijving bij de KvK: Je dient ingeschreven te staan ​​bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit legitimeert je bedrijfsactiviteiten en is essentieel voor de belastingdienst en andere officiële instanties.
  2. Btw-Identificatienummer: Je moet een geldig btw-identificatienummer hebben voor je facturen en voor de omzetbelasting (BTW) aangifte.
  3. Administratie en Boekhouding: Een correcte en volledige administratie is verplicht. Dit omvat de boekhouding, facturen, contracten, en andere zakelijke documenten.
  4. Belastingafdracht: Je bent verantwoordelijk voor de juiste aangifte en afdracht van inkomstenbelasting en omzetbelasting.
  5. Verzekeringen en Pensioen: Zelfstandigen moeten zelf hun bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en pensioen regelen.
  6. Naleving Wet DBA: Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, dien je te voldoen aan de regels van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

Mooie theorie, maar hoe is dit in de praktijk?

Oké, wij weten zeker dat er heel veel zzp’ers zijn, die al deze zaken herkennen en prima hebben geregeld. Ondernemers pur sang die de zaken goed op orde hebben en zich heel bewust profileren binnen hun vakgebied. Zij weten precies hoe zij zich moeten presenteren en hoe zij een netwerk opbouwen. ZZP’ers die zaken financieel en administratief goed op orde hebben. Zij zullen mogelijk ook de schouders optrekken bij zoveel informatie en denken “ach het gaat nu toch goed”.

Zijn het dan alleen de beginnende zzp’ers waar wij zaken zien die niet goed geregeld zijn? Nee, helaas komen we het ook tegen bij de ervaren ondernemers dat er verbeterpunten zijn te benoemen.

Het gaat nooit over het vakmanschap of de betrokkenheid bij een opdracht, vaak is er ook nog wel een netwerk opgebouwd. De KvK inschrijving is meestal prima op orde en administratief zijn zaken ook geregeld.

De problemen die we vaak zien gaan altijd over de manier waarop een opdracht wordt aangenomen en hoe deze dan vervolgens wordt uitgevoerd. Teveel vanuit de opdrachtgever en te weinig vanuit de zzp’er. In alle bestaande wetgeving en ook in de nieuwe voorstellen zal er dan bij een controle door de belastingdienst getwijfeld worden over het ondernemerschap. Soms zijn het zaken die heel eenvoudig kunnen worden opgelost.

Enkele voorbeelden en tips:

  • Facturen met verkeerde omschrijvingen. Probeer de omschrijvingen duidelijk vanuit ondernemerschap te maken. Dus geen km-vergoeding maar voorrijkosten, geen overuren maar meerwerk etc.
  •  Presentatie en communicatie. Tegenwoordig is het allemaal niet meer zo ingewikkeld en kostbaar. Toch zien we nog steeds ondernemers zonder een website of rondlopen met de bedrijfskleding van de opdrachtgever. Communicatie vanuit een privépersoon ipv vanuit een bedrijf. Dus pietjepuk@mail.nl ipv pietjepuk@bedrijfsnaam.nl zoals het zou moeten zijn. 
  • Bedrijfsmiddelen. Het is natuurlijk lekker makkelijk om de bedrijfsmiddelen van de opdrachtgever te gebruiken en in sommige gevallen ook wel noodzakelijk (te groot of specialistisch). Er zijn echter ook bedrijfsmiddelen die je prima zelf zou kunnen regelen. Investeren is ook echt een kenmerk van ondernemerschap. 
  • Duidelijkheid over opdrachten. Doorlopende opdrachten en geen afwisseling met andere opdrachtgevers. Bezien vanuit het grondrecht op vrij ondernemerschap zou je kunnen stellen dat je keuze voor slechts één opdrachtgever hoort bij deze vrijheid. Echter vanuit de huidige wet-en regelgeving zal met name de belastingdienst kritische aankijken tegen deze bedrijfsstrategie. Zowel bij beginnende zzp’ers als ervaren zzp’ers zien wij toch nog vaak hoe makkelijk dit er insluipt. Mooie klussen, geregeld inkomen, geen gezeur van klanten en een mooie ploeg  waar je mee samenwerkt. Je spring met de opdrachtgever van klus naar klus en voor je het weet is het jaar weer om. Je ervaart de vrijheid en voelt je oprecht ondernemer, niks aan de hand en lekker hard werken. Dan opeens wordt de opdrachtgever beoordeelt door de belastingdienst en wordt er ook naar jou gekeken als zzp’er. De gevolgen kunnen heel vervelend en kostbaar zijn, zeker na 1 januari 2025. Voorkom deze ellende en werk niet alleen hard aan je klus of opdracht maar ook aan je netwerk van opdrachtgevers. Zorg dat je ieder jaar voor verschillende opdrachtgevers opdrachten uitvoert!
  • Investeer in jezelf. Je opdrachtgever wil wel met je samenwerken maar dan moet je wel over de benodigde papieren beschikken. Gelukkig en lekker makkelijk worden deze cursussen en training gewoon bij de opdrachtgever georganiseerd. Kost je niks en je beschikt gelijk mooi over een certificaat. Ondernemen betekent echter dat je ook hierbij investeert in je eigen bedrijf. Opleidingen, trainingen etc. zijn investeringen die je zelf doet.

Het zijn slechts enkele voorbeelden die wij tegenkomen bij met name de zzp’ers die werkzaam zijn bij andere bedrijven, dus Business to Business (B2B). Bij zzp’ers die ook veel rechtstreeks particulier werk hebben is dit eigenlijk veel minder aan de orde. Het is als ondernemer goed om af en toe eens even uit te zoemen en met afstand naar je bedrijf te kijken met een professionele blik.

  • Ben ik wel voldoende op de hoogte van alle regels om het juist te doen?
  • Benut ik wel alle mogelijkheden en is mijn netwerk solide genoeg?
  • Is mijn bedrijfsprofiel duidelijk genoeg en heb ik voldoende handvaten om dit uit te dragen?

Bij PolderWerk gaan wij het gesprek met je aan en kunnen wij je bij alle facetten ondersteunen. We kunnen je adviseren welke stappen je kunt maken om niet alleen beter te voldoen aan alle wet-en regelgeving maar vooral ook om de volgende stap te zetten bij de ontwikkeling van jouw bedrijf.