Samenwerken met ZZP’ers is voor heel veel bedrijven een prima oplossing om projecten en/of opdrachten uit te laten voeren. De gedrevenheid van een zelfstandig ondernemer in combinatie met vakkennis en vaak een vracht aan ervaring maken ZZP’ers een extra motor achter uw bedrijfsontwikkelingen.

Het inhuren van ZZP’ers betekent vaak dat u niet alleen kundigheid en kennis binnen uw organisatie haalt, maar ook duidelijkheid. U huurt iemand in voor de duur van het project en/of opdracht en wanneer dit afloopt kan u de samenwerking ook weer beëindigen. Het creëert een duidelijk beeld binnen uw administratie van de kosten en uw opbrengsten. Duidelijke afspraken omtrent het te verwachten resultaat maken uw risico’s met bijvoorbeeld verkeerd aangenomen personeel een stuk kleiner.

Kortom; “samenwerken met ZZP’ers kent veel voordelen

Valkuilen….

Het zijn deze voordelen die ook vaak de valkuilen zijn van een samenwerking met ZZP’ers. De samenwerking gaat geweldig, taken worden vakkundig uitgevoerd en de kosten blijven overzichtelijk. Voor de duidelijkheid en het gemak worden bedrijfskleding en/of materieel beschikbaar gesteld en na iedere klus is er weer een nieuwe uitdaging en voor je het weet is de samenwerking een jaarrond opdracht!

Ja en nu komen de uitdagingen. Is de ZZP’er nu nog een zelfstandig ondernemer of is hier sprake van verkapte loondienst? Vanuit de politiek lijkt het nog een hele uitdaging om een goede oplossing te creëren. Spelregels worden opgesteld, maar stuiten veelal op meer vragen dan duidelijkheid en controle op de gemaakte regels blijkt een nog veel grotere uitdaging.

Met de komst van de WAB kwam er een einde aan de VAR en konden we gaan werken met modelovereenkomsten. Het creëerde vooral op papier een juiste situatie maar liet op de werkvloer teveel ruimte voor onduidelijkheid. Het resulteerde in een handhavingsmoratorium die zoals het er nu uitziet doorloop tot 1 januari 2025. Dit betekent dat er tot die tijd wel gecontroleerd wordt maar in principe niet gehandhaafd.

Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden

Toenmalig minister Van Gennip presenteerde in het najaar van 2023 een concept wetsvoorstel om de regels te verduidelijken. Het ambitieuze streven is om het wetgevingstraject af te ronden op 1 januari 2025. Na een voorbereidingsperiode van 6 maanden moet de inwerkingtreding dan zijn op 1 juli 2025, zonder overgangsrecht. Het blijft lastig om te beoordelen of deze plannen binnen de gestelde tijd haalbaar zijn en/of de uitwerking ook de definitieve uitvoering zijn. Wij zijn bijvoorbeeld wel benieuwd naar een oordeel wanneer dit wetsvoorstel wordt bekeken vanuit het Europese grondrecht vrijheid van ondernemerschap. Het lijkt echter wel vast te staan dat er serieus werk wordt gemaakt om de bestaande wet-en regelgeving meer duidelijkheid te geven.

Wel of niet controle

De motivatie om een samenwerking aan te gaan conform de politieke uitwerking bleek in de afgelopen jaren niet heel groot. Er was met de komst van de WAB zeker bereidheid om afspraken duidelijk op papier te zetten middels de modelovereenkomsten. Dit bracht echter nog niet de duidelijkheid en oplossing voor de uitvoering op de werkvloer. Er was vanuit de belastingdienst al weinig slagkracht om voldoende controles uit te voeren en met handhavingsmoratorium was er dan wel controle mogelijk maar beperkte handhaving.

Afwachten of actie ondernemen?

Het concept-wetsvoorstel zoals dat nu is gepresenteerd geeft wel veel meer duidelijkheid en zou bij uitvoering een behoorlijke uitdaging zijn voor veel samenwerkingen tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Een serieuze uitdaging waar niet te licht over moet worden nagedacht en die tijd en aandacht zullen vragen. Ja en nu hoor ik u denken “er is toch nog niets zeker en misschien loopt het toch weer anders” Dat klopt zeker, echter is er wel een duidelijk rode lijn te volgen in het verhaal. De duidelijke scheiding tussen een werknemer en een zelfstandig ondernemer. Nog even los van de motivatie waarom deze scheiding nodig zou zijn is er wel al decennia lang behoefte aan duidelijkheid. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze behoefte nu los gelaten zal worden. Het lijkt er eerder op dat ook met dit concept-wetsvoorstel  de kaders steeds duidelijker worden. Liggen er nog uitdagingen naar het eindresultaat? Zeker weten, maar of het verstandig is om nu alles nog even op zijn beloop te laten en af te wachten? 

Belastingdienst

Binnen de belastingdienst heeft het handhavingsplan arbeidsrelaties vorm gekregen. Het plan is geschreven in 3 tranches.

De achtereenvolgende tranches richten zich op het versterken en verbeteren van de handhaving en op de ontwikkeling van activiteiten in relatie tot het opheffen van het handhavingsmoratorium.

We onderscheiden de volgende tranches:       

  •  tranche 2023: ‘Versterken en verbeteren van de handhaving’                                                     

  •  tranche 2024: ‘Op weg naar opheffing van het handhavingsmoratorium’ 

  •  tranche 2025: ‘Handhaven zonder handhavingsmoratorium’ 

Het lijkt erop dat met het handhavingsplan de belastingdienst heel concreet een strategie heeft uitgewerkt hoe controle en handhaving  zal gaan plaatsvinden. De focus binnen de handhaving op arbeidsrelaties zal in eerste instantie nog primair gericht zijn op de loonheffingen in relatie tot opdrachtgevers. Gaandeweg breidt de handhaving zich uit naar opdrachtnemers, wat ook gevolgen heeft voor de omzetbelasting en inkomensheffing. Het is zeker een strategie die werkt met een model van dienstverlening en ondersteuning. Dit kan betekenen dat u na een controle in eerste instantie een waarschuwing krijgt en/of een aanwijzing met een tijdsbestek waarin u de gelegenheid hebt om zaken aan te passen. Volgt u deze aanwijzing binnen een redelijk termijn niet op of blijkt er kwaadwillendheid dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen voor de niet ingehouden en afgedragen loonheffingen met belastingrente en eventuele boete.

De samenwerking met de zzp’ers kan hierdoor flink verstoren waardoor ook projecten en/of opdrachten problemen ondervinden. 

Moet ik dan nog wel een samenwerking met zzp’ers aangaan?

Wij zijn van mening dat samenwerken met ZZP’ers voor veel bedrijven een prima oplossing kan zijn met veel voordelen. Het is belangrijk dat de samenwerking goed wordt opgezet. Kijk kritisch naar de huidige wet-en regelgeving en uw situatie. Beoordeel uw opdrachten/projecten vanuit het B2B-model. Is er een samenwerking tussen ondernemers? Creëer oplossingen en voorkom vervelende problemen. 

  • Werkt u samen met zzp’ers en wilt u weten of deze constructie juist is? 

  • Heeft u ideeën om een samenwerking aan te gaan met een zzp’er en wilt u weten wat hier bij komt kijken?

Het zijn vragen waar wij u bij kunnen helpen. We informeren u over de juiste overeenkomsten die u moet gebruiken. We bespreken de zaken waarop u moet letten om er geen (verkapte) arbeidsovereenkomst van te maken en geven uitleg over alle facetten van onze dienstverlening.  In een goed gesprek kunnen wij uitleg geven wat wij voor u, maar zeker ook voor een zzp’er, kunnen betekenen.

Voor direct contact kunt u bellen met PolderWerk 0226-727115 en vragen naar Ysbrand Valkema of Wilfred Oppenhuis. Uiteraard kunt ook even onderstaand contactformulier invullen, dan nemen wij spoedig contact met u op.