Een risicoanalyse klinkt heel serieus en lijkt een zwaar middel bij een controle op de samenwerking met zzp’ers. Het is echter een serieus onderwerp waar u als opdrachtgever aandacht aan moet besteden.

De risico’s zitten in de controle op de naleving van de huidige wet-en regelgeving door de belastingdienst. Hoe voorkom ik extra kosten en een bak aan ellende bij een controle.

De analyse zal deze risico’s in kaart brengen, maar bovenal u heel veel kennis brengen. Kennis over de manier waarop er beoordeelt wordt. Kennis over de manier waarop u samenwerkt met zzp’ers en waar, heel bedrijfsspecifiek, de valkuilen zijn.

Het is het startpunt van waaruit er een beter inzicht zal ontstaan om risico’s te voorkomen. Een startpunt van waaruit veelal een hele bewuste samenwerking zal ontstaan. Een professionele B2B samenwerking tussen een opdrachtgever en een zzp’er. 

De risicoanalyse zal antwoorden geven op de huidige situatie. Het is de basis van waaruit wij een pakket aan diensten en oplossingen kunnen aanbieden die uw samenwerking kan helpen. Oplossingen welke risico’s kunnen beperken of beter nog voorkomen. Het is daarbij belangrijk om goed te realiseren dat deze nooit eenzijdig gekozen kunnen worden en dat voor veel oplossingen beide partijen heel belangrijk zijn.

 

De uitvoering.

Na ons eerste gesprek waarin wij u bijpraten over de huidige situatie met betrekking tot de wet-en regelgeving en welke risico’s u daarbij loopt hebben wij uw medewerking nodig om de analyse succesvol te maken.

We bekijken allereerst de huidige situatie. Hoe is de huidige samenwerking met zzp’ers ingeregeld en hoe worden de opdrachten uitgevoerd? Is er bijvoorbeeld een situatie waarbij een zzp’er een opdracht/project uitvoert en dan weer vertrekt. Zijn er meerdere zzp’ers bezig met dezelfde opdracht? Werkt er een mix van eigen medewerkers en zzp’ers aan een opdracht? Zijn er meerdere opdrachten met verschillen in de uitvoering?

Het is de input die belangrijk is voor de volgende vraag. Bestaat er binnen uw bedrijf een mogelijkheid en de bereidheid om opdrachten (wanneer dit er meer dan één zijn) duidelijk op te delen? Dat lijkt een onduidelijke vraag maar is heel belangrijk bij het inzichtelijk krijgen van de manier waarop de samenwerking kan worden geoptimaliseerd.

Voorbeeld.

Wanneer je bijvoorbeeld een stratenmakers bedrijf hebt en meerdere klussen hebt lopen dan kan die opdeling helpen bij allereerst het besef op de risico’s maar daaropvolgend ook direct bij de beste keus hoe zzp’ers deze klus kunnen aannemen. Het kan daarbij best zijn dat de ene klus volledig zelfstandig wordt uitgevoerd door zzp’ers en dat de omstandigheden bij een andere klus juist vragen om een andere oplossing.

Wanneer je een hele goede zzp stratenmaker bijna het jaarrond aan het werk hebt zal de belastingdienst deze samenwerking niet positief beoordelen en is er een reële kans dat dit veel geld gaat kosten. 

Vanuit de risicoanalyse zullen wij dit soort situaties opmerken en dan ook adviseren hoe dit opgelost zou kunnen worden. Wij zullen daarbij altijd oog hebben voor de zelfstandigheid van de zzp’er en de behoefte bij een opdrachtgever. 

 

Samenvattend.

Deze risicoanalyse wordt vooral gemaakt vanuit de situatie van de opdrachtgever. Zoals al eerder opgemerkt is in deze samenwerking de zzp’er van even grote waarde en zullen zij ook meegenomen moeten worden in de risico’s en oplossingen. 

Het gesprek en advies met de zzp’ers is daarom ook een belangrijk onderdeel van de analyse. Is de samenwerking een B2B samenwerking tussen ondernemers?

De analyse zal duidelijk inzicht geven in de manier waarop de opdrachtgever zijn klussen nu uitbesteed aan zzp’ers en hoe deze beoordeelt worden. Wordt er risico gelopen binnen de opdrachten en kan dit worden opgelost. Zijn de ingehuurde zzp’ers voldoende ondernemer? Is er bereidheid om een klus anders aan te nemen als de risico’s hiermee worden beperkt of uitgesloten?