Waarom wordt je zzp’er?

Voor veel (aankomende) zzp’ers is het antwoord snel gegeven en ligt er een duidelijk beeld. Veel van deze antwoorden hebben wij inmiddels wel gehoord en begrijpen wij heel goed. Samenvattend gaat veelal om de onderstaande motivaties:

  • Vrijheid in keuzes, zoals werktijden, werkopdrachten, omgeving etc.

  • Een beter verdienmodel, door mooie tarieven, belastingvoordelen, veel uren maken

  • Ik kan mij zelfstandig veel beter profileren

  • Een oplossing om aan het werk te blijven

Het zijn de zaadjes waaruit een plan wordt geboren. Jouw plan en een prachtig plan ! Ga ervoor en wordt ondernemer, simpel toch?

De eerste aanzet..

Zo, even inschrijven bij de KvK, even tarief bepalen en ja dat weet je wel zo’n beetje want je kent iemand die het zelf ook doet. Eerste klus is ook al bekend want daar werkte je al of je kunt mee met een kennis. Top, je bent ondernemer geworden.

Inmiddels werk je al een tijdje keihard als zzp’er, je voelt je nog steeds ondernemer en geniet van de vrijheid, maar toch…Je verdient je brood, maar moet daar wel keihard voor werken of het is toch veel moeilijker om aaneensluitend opdrachten te vinden. Kortom prachtig dat je vrijheid hebt, maar financieel ben je er niet heel veel mee opgeschoten. Risico’s worden niet of onvoldoende afgedekt en een potje opbouwen voor de toekomst zit er al helemaal niet in. Natuurlijk je bent een optimist, een echte ondernemer en er zullen ook betere tijden aanbreken. Toch?

Geen standaard regels

Natuurlijk, is de tekst hierboven eenzijdig gekleurd en kan je het ondernemerschap van (startende) zzp’ers niet zo eenzijdig beschrijven. Nee, daarvoor zijn er teveel varianten en specialisaties en teveel achtergronden die bepalend zijn. Toch zien wij, door het gedeelde optimisme, bij veel zzp’ers puzzelstukjes ontbreken bij de voorbereiding en later bij de bedrijfsvoering.

Onmisbare elementen bij ondernemerschap

Alles begint met een plan. Ojee, gaap, nu wordt het saai…

NEE, absoluut niet! Ja, wanneer je niet zo bent van het schrijven en/of de cijfers kan het lastig zijn (Daarom zijn wij er). Toch heb je bij het starten van een onderneming een goed bedrijfsplan nodig. Een plan wat je dwingt na te denken over jouw ondernemers ideeën. Een reëel beeld van jouw als ondernemer, jouw diensten, jouw kennis en/of vaardigheden. Laat je niet afschrikken, het gaat je echt helpen!

Denk ook niet dat het een eenmalig, voor altijd bruikbaar plan is. Een goed bedrijfsplan geeft een goed beeld van waar je staat en waar je naar toe wilt. Het is een boodschappenlijst van alle ingrediënten die er nodig zijn om jou te laten slagen als ondernemer. Een goed plan is echter nooit een star product zonder mogelijkheid voor aanpassingen en/of oplossingen wanneer de route van jouw ondernemerschap anders gaat lopen. Bepaalde onderdelen moeten je ook kunnen ondersteunen als je al langer bezig bent. Het is jouw kompas en controle instrument.

Geen ondernemersplan is het zelfde en zal altijd geschreven moeten worden naar de factoren die belangrijk zijn voor jouw plan. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat je jezelf goed kunt verkopen in een concurrerende markt dan zijn factoren wie jij bent als ondernemer belangrijk. Is er specialistische vakkennis nodig dan zal je moeten beoordelen of je alle kennis bezit en hoe je deze ook in de toekomst kan behouden (training/opleiding). 

Maak een bedrijfsplan!

Een goed bedrijfsplan kent drie elementen:

  • Wie ben ik als ondernemer?

  • Wat is mijn product/vaardigheid en hoe staat deze in de markt?

  • Wat is het financiële resultaat?

Voor de eerste twee elementen is het meestal wel makkelijk om daar een beeld bij te krijgen. Het gaat tenslotte vooral over jou. Bij PolderWerk kunnen wij je daar zeker bij helpen. We hebben daar een stappenplan voor gemaakt, maar kunnen ook in een goed gesprek de juiste vragen stellen of je een spiegel voorhouden. Het kunnen de stapjes zijn die het beeld van jou als ondernemer kunnen verduidelijken.

Bij het element financiën kan het soms wat lastiger zijn om daar zelf helemaal een goed beeld bij te krijgen.  We hebben de onderdelen even op een rijtje gezet:

  • Investeringsbegroting : Heb ik geld nodig om te starten of voor nieuwe bedrijfsontwikkelingen?

  • Financieringsbegroting : Hoe kom ik aan geld voor de investeringen? (Investeren=Ondernemen)

  • Exploitatiebegroting : Hoe en wanneer ga ik winst maken?

  • Liquiditeitsbegroting : Overzicht van inkomsten en uitgaven per periode

  • Privébegroting : Hoeveel geld heb ik nodig voor mijn privéleven?

Investeren=Ondernemen

Voorzichtig starten als zzp’er en beginnen vanuit een eigen spaarpotje of met wat hulp de eerste investeringen doen. Een telefoon, een laptop, handgereedschap etc., met kleine stapjes vooruit en met de focus op eerst geld verdienen. Een verstandige strategie waarbij het opzetten van een investeringsbegroting en financieringsbegroting zo gemaakt zijn. Wanneer de investeringen complexer worden, met grotere uitgaven dan worden begrotingen belangrijker en zal er ook meer aandacht aan besteedt moeten worden. Wat is belangrijk voor mijn werk? Kan ik mij met deze investeringen onderscheiden en uiteraard ook heel belangrijk, kan ik deze terugverdienen? Financieringsbedrijven/banken zullen een goede onderbouwing vragen en beoordelen hoe serieus de aanvraag wordt gedaan. Niks om van te schrikken en zeker geen reden om het niet te doen maar bereidt je wel goed voor en maak begrotingen!!

Wat we helaas ook vaak zien, is dat wanneer het gaat om gereedschappen, machines, hardware of complexe software die een grotere investering vragen deze ‘gewoon’ gebruikt worden van de opdrachtgever. Dus de investeringen worden niet zelf gedaan maar door de opdrachtgever. Natuurlijk wanneer materiaal te complex wordt en/of materieel te groot en onmogelijk om zelf mee te nemen, dan zullen deze investeringen zinloos zijn en zal er anders mee moeten worden omgegaan. Bij duurdere investeringen, die eigenlijk wel nodig zijn voor je bedrijfsvoering is het misschien verstandig om ook eens te kijken naar huren of lease. Gaat het om middelen die echt bij de opdrachtgever horen en moeilijk of niet zelf zijn in te brengen bij de uitvoer van je werk, dan is het verstandig om dit te bespreken met de opdrachtgever. PolderWerk kan hierbij helpen om een constructie op te zetten voor het huren of leasen bij gebruik van bedrijfsspecifieke middelen.

Exploitatiebegroting en Liquiditeitsbegroting

Bij een exploitatiebegroting gaat het vaak over een periode van een jaar of meerdere jaren waarin je beoordeeld of je winst of verlies zult gaan draaien. Je bepaalt allereerst de omzet, daar haal je de eventuele inkoopkosten vanaf, dan heb je de brutowinst. Vervolgens trek je alle bedrijfskosten van de brutowinst af en dan heb je de nettowinst. De liquiditeitsbegroting is de zelfde som maar dan gaat het bijvoorbeeld over een periode van een maand of kwartaal.

Beide begrotingen zijn niet alleen belangrijk bij de start van je onderneming. Het zijn onderdelen die met actuele cijfers vanuit je boekhouding de signalen geven hoe je ervoor staat. Loop je als onderneming nog in pas met hetgeen was begroot, moet je bijsturen?

PolderWerk kan je helpen met een aantal tools speciaal voor de uitwerking van deze begrotingen.

Is mijn bedrijfsplan nu compleet?

Zoals wij al eerder schreven is een bedrijfsplan niet allen een analyse van gegevens maar ook eigenlijk een soort boodschappenlijst. Een lijst die je binnen het plan benoemt en waar je de voor jou beste keuze bij maakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

Inschrijving KvK

Oké geregeld; maar heb je ook goed nagedacht over de bedrijfsvorm. Het opzetten van een BV lijkt misschien niet je eerste keuze maar kan toch heel interessant zijn. Uiteraard is wat je gaat verdienen daarbij belangrijk maar ook welk risico jouw aansprakelijkheid kan geven. Als startend ondernemer haal je misschien nog niet het inkomen om gelijk te starten met een BV. Ben je echter al wat verder als ondernemer of is de inkomensstroom van de start goed voorspelbaar, dan is het mogelijk toch interessant. In het komend jaar gaat de inkomensgrens al een stuk naar beneden en zal het al eerder interessant zijn te kiezen voor een BV als bedrijfsvorm. Daarbij worden de voordelen van een eenmanszaak zoals zelfstandigenaftrek steeds verder afgebouwd. Stel je bent al jaren bezig als ondernemer, je draait als een tierelier en zit makkelijk aan de grens waarmee de overstap naar een BV interessant is. Het nieuwe wetsvoorstel laat je slecht slapen want hoewel je werkt als een ondernemer ben je als persoon en/of met de opdracht ingebed binnen de organisatie van de opdrachtgever. Het opzetten van een BV kan dan een goede oplossing zijn!

Verzekeringen

Een kenmerk van een echte ondernemer is dat je werkt voor eigen verantwoordelijkheid en risico. Risico’s moet je afdekken en dat doe je met de juiste verzekeringen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Bedrijfsaansprakelijkheid – Beroepsaansprakelijkheid – Rechtsbijstand en Bedrijfsschadeverzekering. Denk dus niet dat de opdrachtgever wel goed verzekert zal zijn of het anders maar moet regelen. Onzin, je moet het zelf regelen! Beoordeel dus goed waar jouw risico’s liggen en bekijk wel verzekeringen het beste bij jouw onderneming passen.

Presentatie en communicatie

Een website met jouw profiel,  bedrijfscommunicatie via sociale media, een bedrijfstelefoon en een zakelijk emailadres zijn voorbeelden van jouw kenmerken als ondernemer. Reclame uitingen op een bedrijfsauto en bedrijfskleding passen zeker binnen bepaalde branches ook als strategie. Maak wanneer je start een lijstje en bekijk of deze investeringen passen binnen je exploitatiebegroting en/of dat je deze moet opnemen in je investeringsbegroting. Als bestaande ZZP’er is het ook verstandig om zo af en toe te bekijken of alles nog actueel is of dat het tijd is om te vernieuwen.

Bank en zakelijke rekening

Logisch onderdeel toch? Ook hier zien wij nog steeds zzp’ers die gebruik maken van de privérekening. Niet strafbaar hoor, maar niet erg professioneel. Gewoon een goede bank zoeken, mogelijk heb je als starter ook nog voordelen of is er een interessant starterspakket.

Huisvesting

Heb je een kantoor nodig? Thuis op zolder, in een verzamelgebouw of als flexplek? Heb je opslag nodig voor machines en gereedschappen? Natuurlijk is de huisvesting meestal wel zo bedacht en zien we heel vaak dat dit al bedacht is voor de werkelijke start. Bereken deze kosten echter wel goed door in je plan. Een werkplek inrichten kost best wel geld. Een opslag van al jouw mooie gereedschappen betekent ook dat je vaak extra moet verzekeren, misschien wel een alarm plaatsen met abonnement. Kortom overdenk dit onderdeel goed.

Advies bij je bedrijfsplan

De specialisten van PolderWerk gaan graag met je in gesprek, we hebben ervaring in het opstellen van een goed plan en beschikken over een aantal tools die je kunnen helpen bij het maken van een bedrijfsplan. 

Binnen het team van PolderWerk zijn Ysbrand Valkema voor Friesland en Wilfred Oppenhuis voor Noord-Holland de aanspreekpunten. Zij bespreken in een eerste oriëntatiegesprek de mogelijkheden, kunnen helpen bij de kansen en uitdagingen en kaderen plannen binnen de huidige wet-en regelgeving. We zijn helder in onze dienstverlening en werken altijd met een duidelijk plan van aanpak met duidelijke afspraken over eventuele kosten. Geen moeilijke toestanden en duidelijk in de uitvoering!